Integriteta na PŠ Skrilje – O pogumu

V domeni integritete pomeni pogum pošteno in pravično ravnanje kljub oviram, grožnjam in nevarnostim. Gre za vztrajanje pri poštenih odločitvah navkljub oviram, ki so lahko tudi resne in hude. Trdnost integritete terja veliko življenjske hrabrosti, poguma in odločnosti.

Majhni otroci so pogosto zelo pogumni, saj si upajo lotiti se tudi nevarnih reči. Pri vrednotenju poguma otrok moramo biti pazljivi. Otrokovo obnašanje opišemo kot pogumno takrat, ko je ta star dovolj, da lahko oceni tveganje dejanja, začuti strah pred posledicami in izbere dejanje kljub strahu.

V okviru modula Integriteta smo se na PŠ Skrilje z učenci 2. razreda pogovarjali, kaj jim pomeni beseda POGUM. Iskali so besede in dejanja povezana s to vrednoto. Navajali so predvsem delo posameznih poklicev, ki je tvegano, odgovorno in včasih tudi življenjsko nevarno (gorska reševalna služba, gasilci, vojaki, policisti…). Z ustrezno usmeritvijo pa so iz njih vrele tudi ideje, da je pogumen tisti, ki ne laže, ne krade, ki pomaga sošolcu v težavah, ki se prijatelju ne posmehuje…. Po temeljiti razpravi o pogumu sem učence razdelila v pare. Dobili so listek, na katerega so napisali poved o pogumu in s slikico to tudi podkrepili.  Sledila je predstavitev oz. komentiranje zapisanega. Za zaključek pa sem jim postavila še vprašanje, kdaj so se počutili najbolj pogumni. Kakšni so bili njihovi občutki in kaj jim je najbolj pomagalo k njihovemu pogumu v danem položaju.

slika-integriteta-skrilje1_0

Boj sproža občutek upanja. Če hočemo, da bodo naši otroci znali biti polni upanja, jim moramo pustiti, da se borijo.

Če svojim otrokom vedno sledimo v areno, skušamo utišati njihove krike in jim zagotoviti zmago, ne bodo nikoli spoznali, da so sposobni biti neizmerno pogumni. (Brown)

Pogum potrebujemo tudi za to, da rečemo NE in da se začnemo kazati na nove načine. (Brown)

PŠ Skrilje, 2. razred

Anita Vodopivec

O Katja Bone

Profesorica nemščine in angleščine
Ta vnos je bil objavljen v Integriteta, Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja