Integriteta na OŠ Dobravlje

Integriteta na OŠ Dobravlje

Pogum,  vztrajnost, samodisciplina  in skupna odgovornost so teme, s katerimi se bomo v okviru programa Etika in vrednote v VIZ   še posebej ukvarjali v teh mesecih. Dejavnosti bodo potekale predvsem pri razrednih urah in pri urah podaljšanega bivanja.

O pogumu, vztrajnosti in pripadnosti skupnosti smo spregovorili ob ogledu filma Bekas v okviru filmske vzgoje. Učenci so razmišljali o izjemnem pogumu dveh dečkov sirot, ki se na osličku odpravita na pot iz Kurdistana v Ameriko. Na poti srečata veliko ovir, vendar jih s pogumom, iznajdljivostjo in vztrajnostjo premagujeta. Seveda svojega cilja (Amerike) ne dosežeta, spoznata pa, da sta drug drugemu največji zaklad.

Ob razgovoru o filmu so nastali  plakati z bogato vsebino.

Učenci šestega in sedmega razreda so pri zadnji oktobrski razredni uri prebirali pregovore in modre misli na temo integritete. Z njimi so okrasili šolo. Vabljeni, da jih na sprehodu po hodnikih prebirate in ob njih razmišljate.

Pa še nekaj misli o integriteti

Živeti integriteto pomeni živeti celovito življenje. Živeti življenje brez strahu, kaj se bo zgodilo, ko bomo končno naredili to, kar mislimo, da je prav,v skladu s svojimi vrednotami.

Integriteta pomeni pristnost. Pristnost pa pomeni opuščanje skrbi, kaj si bodo drugi mislili o meni.

Integriteta je sprejemanje sebe, je življenje iz občutka lastne vrednosti.

Integriteta pomeni poštenost. Poštenost v smislu pridobivanja materialnih koristi (nasprotje koruptivnosti) ter poštenost v odnosih – da narediš tisto, kar obljubiš in ne obljubljaš več, kot boš lahko naredil.

(Povzeto po priročniku inštituta za Etiko in vrednote)

O Katja Bone

Profesorica nemščine in angleščine
Ta vnos je bil objavljen v Integriteta. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja