Delo in ustvarjalnost na centralni šoli

Delo krajša čas in podaljšuje življenje.

Človek, ki ne dela napak, verjetno ničesar ne dela.

Odličnost je to, da vsakdanje stvari delamo na nevsakdanji način.

Delo in ustvarjalnost je zadnja tema, s katero se letos ukvarjamo  v okviru programa Etika in vrednote. Na centralni šoli smo si v aprilu pri razredni uri ogledali posnetek na temo ustvarjalnosti in odličnosti.

Razredniki so imeli na izbiro tri posnetke.

Prvi je video iz afriške države Gane, kjer izdelujejo kolesa iz materiala, ki je na voljo povsod in hitro raste – iz bambusa :  Kolesa iz bambusa (na voljo tudi slovenski podnapisi)

Ob ogledu posnetka se je razvil pogovor s pomočjo vprašanj: Kaj nas preseneča na posnetku? Katere surovine so naravno prisotne v našem okolju? Bi se jih dalo uporabiti na inovativen način? Kako?

Drugi posnetek prikazuje ustvarjalnost in trdo delo štirinajstletnega dekleta Kathryn, ki  je navdušena nad avto­mobili  in se je odločila, da prenovi star avto. Vse dela sama in tudi zelo dobro pozna delovanje avtomobilov. Jasno ji je, da bo nekoč inženirka.

Učenci so ob videu razmišljali o tem, v čem je dekletova odličnost ter kaj si oni sami želijo početi odlično oz. kaj jih zelo zanima.

Tretji posnetek pa je izsek iz filma Rocky, v katerem oče govori sinu o tem, da se mora pogumno soočiti s težavami v življenju – ne z iskanjem krivde v okolici, drugih ljudeh, družbi, ampak s prevzemanjem odgovornosti. (slovenski podnapisi): Inspiracijski govor iz filma Rocky Bilboa.

Učenci so razmišljali, v  čem se razlikujeta oče in sin in kako se odličnost kaže v tem odlomku iz filma.

Verjamem, da so našteti posnetki lahko navdih in spodbuda tudi nam odraslim.

Katja Bone

O Katja Bone

Profesorica nemščine in angleščine
Ta vnos je bil objavljen v Delo in ustvarjalnost, Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja