Tomo Križnar in pravičnost

V začetku decembra so nam reklamni letaki dnevno polnili poštne nabiralnike in naše glave z Miklavževimi in božičnimi ponudbami. Ja, tudi to bi bilo dobro imeti, smo si rekli, ko smo listali letake in  izrezovali kupončke s popusti.

Prišla sta ravno pravi čas – Tomo Križnar in njegova žena Bojana Pivk Križnar – in nam s sliko in besedo  odprla  oči in srce.

Predstavila sta nam svoje neutrudno delo za ljudi v Nubskih gorah v Sudanu.  Za ljudi, ki jim grozi propad zaradi požrešnosti tujih korporacij, saj živijo na ozemlju, kjer se skrivajo zaloge nafte, vode in dragocenih mineralov. Nad njimi se že več let izvaja prikrit genocid. Tomo Križnar pa s svojimi sodelavci neutrudno išče poti, da bi to preprečil. Najnovejšo tehnologijo, miniaturne drone – leteče kamere, uporablja, da opozarja svetovno javnost na zločine, ki se izvajajo nad nedolžnim ljudstvom. S tem opozarja tudi na na sprenevedanje sudanske vlade in svetovnih voditeljev, ki si zatiskajo oči pred grozodejstvi.

Več o delu Toma Križnarja si lahko preberete na njegovi uradni spletni strani. V branje priporočamo njegovo knjigo z naslovom Nafta in voda, v kateri je že pred petimi leti napovedal trenutno begunsko krizo. Z ženo sta izdala koledar za leto 2016 s pomenljivim naslovom  “Tisti, ki ne bežijo”. S prodajo koledarja zbirata sredstva za postprodukcijo novega dokumentarnega filma o letečih kamerah v Nubskih gorah.

Tomo in Bojana  Križnar sta sedaj že na poti v Afriko, med Nube, kjer bosta praznovala letošnji božič.  Ne ob imenitni večerji in dragih darilih,  ampak ob petju nubskih pesmi in med ljudmi, ki se kljub trpljenju znajo veseliti – kjer je BITI  pred IMETI. In kjer bi z veseljem izrezali kakšen kuponček, če bi jim zagotovil dvajset procentov več možnosti, da preživijo naslednji bombni napad.

Katja Bone

O Katja Bone

Profesorica nemščine in angleščine
Ta vnos je bil objavljen v Nerazvrščeno, Pravičnost. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja