Pravičnost na PŠ Šmarje

Pravičnost je beseda, ki nas spremlja preko jeseni. Ob prvih sporih v razredu smo začeli uporabljati izraze PRAVICA in KRIVICA. V tednu otroka pa sem tej temi posvetila cel teden in izbrala dejavnosti, ki so se nanjo navezovale.
V ponedeljek smo se igrali razne štafetne, elementarne igre pri športu. Ravno pravila igre so bila odlično izhodišče za temelj pojma pravičnost. Ob zaključku pouka so si otroci že sami zapisovali svoje komentarje. Izdelala sem obrise dlani. Vanje so zapisovali pravice in krivice, ki so se jim preko dneva zgodile. Oranžen obris je prikazoval pravico, vijoličen pa krivico.


V torek smo pri likovni umentosti izdelali  družabno igro in ji določili pravila. V lično škatlo smo igro tudi zapakirali in si jih priložnostno zamenjali kot darila. V odmoru smo se igrali igro. Ob koncu dneva smo si v obrise dlani zapisali pravice in krivice dneva.
V sredo smo si ogledali film Paddington, ki pripoveduje o medvedku Paddingtonu, ki se mora zaradi neurja in potresa v rodni deželi  preseliti v neznano deželo – Anglijo. Iz lepega gozda, kjer živi s svojo teto in stricem, je prisiljen priti v neznano deželo, k neznanim ljudem. Za domačo nalogo so v oranžne in vijolične obrise medvedka zapisali krivice in pravice, ki so jih opazili v filmu.
V četrtek smo film natančno analizirali, se o njem pogovorili in s komentiranjem domače naloge ugotovili, da se podobne krivice kot Paddingtonu zgodijo tudi vsem ostalim živalim. Izpostavili smo zavetišča za zapuščene živali. Po dogovoru z otroki in z bližnjim zavetiščem bomo v mesecu decembru zbirali stvari za zapuščene živali in jim kasneje to poklonili v dar. Upamo seveda, da si bomo lahko zavetišče tudi ogledali.
V petek so prinesli v šolo svojo plišasto žival, ki je bila sodnik dneva in je vsem učencem pomagala iskati pravice /krivice v dogajanju. Lastnik plišaste živali je dobil oranžne in vijolične samolepilne liste, ki jih je otrokom podeljeval ob določenih pripetljajih.

Mislim, da smo teden odlično izpeljali in da so otroci so dojeli, da ni težava v krivici, ki se ti zgodi, pač pa je to priložnost – izziv za to, da stvar popraviš in se o njej pogovoriš. Tudi število krivic in pravic jih na koncu tedna ni več motilo, saj so ugotovili, da je največkrat tehtnica krivica – pravica v neravnovesju. Moramo pa zato biti dobri in skrbni, da pomagamo ljudem in živalim, ko opazimo krivico.

Mateja Kompara

O Katja Bone

Profesorica nemščine in angleščine
Ta vnos je bil objavljen v Nerazvrščeno, Pravičnost. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja