Igre lepih besed – 1. razred PŠ Črniče

V okviru modula Kultura smo se pri pouku pogovarjali o lepih besedah. Ob slovenskem pregovoru LEPA BESEDA LEPO MESTO NAJDE smo odkrivali, na katerih mestih srečamo lepo besedo – v knjigah, med prijatelji, v družini, na plakatih, na televiziji in radiu, v šoli, zvezkih, v knjižnicah… Ob lepi besedi se počutimo prijetno. Lepa beseda nas opogumlja in hrani.
In tako je nastala ideja za igro z naslovom:
IGRE LEPIH BESED.


Učenci so na listke v velikosti kart pisali lepe besede. Črke so najprej zapisali s svinčnikom, nato jih prevlekli z flomastri in pobarvali z barvicami. Lističe so nato še okrasili s pikicami. Vsaka beseda je bila zapisana na dva listka. Tako je nastal0 19 parov lepih besed. V tej obliki se igro igra kot SPOMIN. Nato smo dodali še eno karto z grdo besedo, ki je zapisana črno in nima para. V tej obliki se igro igra kot ČRNI PETER. Učencem prepustimo, da igro lahko igrajo tudi na svoj način. Samo domišljijo potrebujejo…. Sličice smo izstrigli in na spodnjo stran prilepili darilni papir. Nato smo sličice še plastificirali.
Namen igre je, da ozavestimo pomen lepih besed in da jim dodamo oziroma povečamo vrednost. Ozavestimo tudi, da se grdih besed izogibamo in da jih ne izgovarjamo. Obenem so to družabne igre, ki spodbujajo druženje. Učenci z njimi urijo spomin in krepijo sodelovanje.

Tamara Kukanja in Erika Štrancar

O Katja Bone

Profesorica nemščine in angleščine
Ta vnos je bil objavljen v Kultura, Nerazvrščeno. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja